Jump to content

Recommended Posts

RhhJtqT.jpg

Deputații britanici au votat luni proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanșeze Brexitul, la câteva ore după anunțul premierului scoțian privind intenția de a cere un nou referendum privind independența, transmite AFP.

Această aprobare în a doua lectură trimite textul în fața Camerei Lorzilor care urmează să se pronunțe luni seara, deschizând calea declanșării divorțului de Uniunea Europeană de către prim-ministra Theresa May.

Deputații au respins cu cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Ei au procedat la fel și cu cel de-al doilea amendament, care acorda parlamentului ultimul cuvânt în privința acordului final cu Bruxelles-ul, 331 votând contra față de 286 în favoarea acestuia.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa și continuarea: AGERPRES

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Encrypted

    
   Acordul final cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în parlamentul de la Londra, a anunțat marți premierul britanic Theresa May, care a prezentat într-un discurs cele 12 priorități avute în vedere în contextul părăsirii forului comunitar de către țara sa, relatează Reuters și AFP.
   Șefa executivului britanic a afirmat că este dispusă să facă unele compromisuri în negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat că este important să ofere ''cât mai multă certitudine cu putință''.
   ''Pot confirma astăzi că guvernul va supune acordul final care va fi convenit de Regatul Unit și UE unui vot în ambele camere ale parlamentului înainte de intrarea în vigoare'' a documentului, a spus May, în discursul rostit la Lancaster House.
   Ea a menționat că Brexit-ul va semnifica ieșirea Marii Britanii de pe piața unică europeană, punând astfel capăt speculațiilor conform cărora Londra va încerca să obțină un așa-numit 'soft Brexit'. ''Vreau să fiu clară. Ceea ce propun nu poate însemna apartenența la piața unică. În schimb, vom căuta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzător și ambițios'', a continuat șefa guvernului Marii Britanii.
   ''Doresc ca Regatul Unit să iasă din această perioadă de schimbări mai puternic, mai corect, mai unit și mai vizionar ca oricând. Vreau să fim o țară sigură, prosperă, tolerantă. Vreau să fim cu adevărat o Marea Britanie globală, cel mai bun prieten și vecin al partenerilor noștri europeni, dar și o țară care ajunge dincolo de frontierele Europei, o țară care iese în lume pentru a construi relații cu vechi prieteni, dar și cu noi aliați'', a continuat ea.
   Șefa executivului de la Londra a accentuat că rezultatul referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a țării sale, întrucât istoria și cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii. ''Suntem o țară europeană și mândră de moștenirea noastră europeană comună. Dar, suntem întotdeauna o țară care privește dincolo de Europa către restul lumii. Iată de ce suntem una dintre țările cu cea mai mare diversitate rasială din Europa'', a explicat prim-ministrul britanic.
   În ceea ce privește imigrația, Theresa May a insistat că Marea Britanie a fost mereu o țară deschisă și tolerantă, dar a avertizat că, atunci când nivelurile acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granițele deschise ''se clatină'', explicând că publicul le-a transmis politicienilor că acest lucru s-a întâmplat înaintea și în timpul referendumului privind Brexit.
   Referitor la menținerea securității continentului european, șefa executivului de la Londra a ținut să ofere noi garanții privind angajamentul britanic: ''Într-o perioadă în care sporesc îngrijorările privitoare la securitatea europeană, militarii britanici, desfășurați în țări europene printre care Estonia, Polonia și România, vor continua să-și facă datoria''.
   AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

   Sursa: AGERPRES
×