Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Greenhorn1

Modem ADSL + Router Wireless

Recommended Posts

Guest Greenhorn1

Am primit un "ADSL Modem cu High Speed Mode Wireless-G Router" (citesc de pe cutie ca sa nu ma fac de ras spunand prostii) si un card "High speed Mode Wireless G Notebook Network". Cum cunostintele mele de retelistica sunt destul de mici (tinzand aproape spre zero) nu am reusit sa le configurez corect pt a-mi conecta laptopul la Internet. Am FiberLink de la RDS si tot ce am reusit este doar ca laptopul sa vada routerul. Internetul nema.

Intrebare (de incepator, asa ca nu trageti in pianist) : nu cumva tipul acestui device nu este pt fiberlink-ul de la RDS.

Raspunsul ar salva bruma de neuroni ramasa neatinsa dupa cele tzashpe incercari facute sub presiune (nevestei: "vezi ti-am zis eu...")

Merci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puf...vad ca nu si-a dat nimeni cu parerea...o sa incerc eu, desi nu am experienta practica!

In primul rand spui ca ai un ADSL modem. Modemul...nu prea are nici o legatura cu RDS-ul, cu atat mai putin un router ADSL...este vorba de o alta tehnologie.

Vezi ca mai este un topic deschis de mine (si inchis prin bunavointa lui Linux) in care ceream solutii.

Din cate spunea Radu, pentru ce-mi trebuia mie: "WAN inseamna portul in care intra cablul care vine de la ISP. De obicei este un singur port WAN, in care intra netul in router. Porturile de LAN sunt spre calculatoarele care se conecteaza la router. Depinde de tipul routerului si de pret, evident. La cele wireless am vazut ca sunt in general 4 porturi LAN (adica de cablu, la un router wireless poti conecta si prin cablu calculatoare), iar prin wireless se pot conecta si mai multe (nu stiu cum se determina numarul acesta). Evident ca daca vrei un router pt o retea de mai multe calculatoare, cauti unul cu mai multe porturi de LAN sau mai instalezi alte echipamente dupa aia.

WAN - wide area network (e mai mare decat MAN - metropolitan area network), prin definitie un WAN acopera cam o tara asa;

LAN - local area network

WLAN - wireless LAN."

Acum...ma gandesc eu ca acel modem-router care o intrare pt cablu de telefon (tehnologia ADSL)...daca ar avea si unWAN ar fi perfect da nu cred.

Arunca aici o privire: http://www.linkmania.ro/forums/index.php?showtopic=121203

si poate iti va rapunde cineva care stie ceva mai multe despre acest subiect!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Greenhorn1

Merci Sebi pt raspuns. Scuze pt intarziere.

Inainte sa postez citisem deja celelalte topicuri re problema dar nu m-am lamurit. Oricum mi-au fost de ajutor sa inteleg cat de cat (subliniez cat de cat. de exemplu am aflat uimit ca rds nu ofera sprijin pt routere si ca inca e mentionat in contract ca e ilegal sa le folosesti. Asta m-a mai calmat dupa ce am zis ca renunt la fiberlinkul de la ei dupa ce am fost trimis la plimbare , neelegant , de la technical suport.)

Asa cum ai spus modemul-router wireless-g are o intrare WAN si 4 iesiri LAN si desigur partea de WLAN. Cand m-am conectat sa fac setarile routerului am folosit un cablu si am legat laptopul la primul port LAN.

Am urmat instructiunile am bagat protocolul pppop username-ul si parola de la rds dar mi-a mai cerut doi parametrii VPI/VCI pe care ar fi trebuit sa mi le dea RDS conform instructiunilor routerului. Aici am fost trimis la plimbare de tehnicul de la RDS cand am vrut sa il aflu. Asa ca incercand niste valori oferite in documentatia tehnica pentru alte tari si pt alti ISP am reusit doar sa ard de pomana neuronii si sa-i incarc pe cei de la RDS cu o caruta de blagosloviri.

Ai spus ca intrarea ADSL e pt cablul telefonic. Nu are asa ceva are doar o mufa WAN pe care scrie DSL si unde ii pun cablul de la RDS.

Intrebarea ramane valabila. Pot folosi modemul-routerul asta pt Fiberlink sau este pt alt tip de retea. Pe cutie mai scrie ADSL/ISDN. Si de unde pot sa iau VPI/VCI. Alte chestii MAC , (CAC, PAC) ce am citit in topicul tau nu am inteles pt ce sunt inca). Dar pe rand poate il fac totusi sa mearga. Eu vreau sa conectez un laptop la net wireless atata tot si sa scap de firele din casa, nu sa dau net la altcineva sau alte chestii de genul asta.

Mi am sperante. Merci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

Spuneai ca laptopul vede routerul. Mai spuneai ca ai fiber link. Pe ce calculator ti-ai instalat initial conexiunea RDS? Daca este laptopul, inseamna ca cei de la RDS au adresa fizica a placii de retea a laptopului (MAC) . Daca a fost alt calculator, acelasi lucru pentru acel calculator. Legi calculatorul pe care ti-a mers internetul pana acum (cu conexiunea pe care o aveai inainte) de router, intri in interfata routerului si dai MAC cloning - daca are aceasta optiune. In mod normal mai toate o au. Dupa aceea dai network setup pe primul calculator (presupun ca ai XP) si urmezi pasii de acolo. Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai...modemul ADSL din cate stiu eu foloseste o conexiune de tip adsl. RTC are ADSL iar in modem intra semnal de pe linia telefonica.

Incerc sa intreb pe cineva maine exact si revin cu detalii!

Nu cred ca cei de la RDS au adresa MAC!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest niko_gps

Hai sa-ti dau o solutie simpla si eficienta.

Am un modem similar de la Drytek si internet prin CATV de la RDS. Eu am si IP fix de la RDS.

Am rezolvat problema asa:

1. am conectat cablul de retea de la modemul RDS la portul LAN 1 al router-ului wireless

2. am facut setarile necesare: user, parola, WPK, etc

3. atentie aici e rezolvarea de fapt: am conectat laptopul la routerul wi-fi si am pus la conexiunea wireless de pe laptop setarile de retea primite de la RDS (IP, gateway, DNS, subnet mask). Default conexiunea wi-fi iti pune IP automat, schimba asta si da-i tu manual IP-ul.

Mie imi merge super! Asta inseamna sa folosesti de fapt router-ul pe post de switch. Nu folosesti portul de WAN.

Asta mai inseamna ca nu poti lega si alte PC-uri la router (fie pe wi-fi, fie pe cablu) pt ca IP-ul "sta" pe laptopul wireless.

Daca ai putea, ai pune IP-ul pe router si ai imparti traficul intre mai multe PC-uri. Dar nu merge: e router pt ADSL numai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai te cam contrazici tu aici si iti zic de ce , daca ai IP fix nu ai cum sa ai username si parola pentru ca pe ele le-ai folosii sa te conectezi la server ca sa iti fie alocat un IP

asa ca ori ai IP fix ori ai user si pass

On topic :

Avand in vedere ca ai deja internet incerca sa dezactivezi (daca se poate ) partea de modem a acelui echipament , sa ramana doar cea de ruter .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest niko_gps

Scuze, poate nu am fost suficient de clar in exprimare.

Cand am vorbit de user si parola m-am referit de setarile pe care le faci conexiunii wireless pe router, nu la conexiunea de internet.

Deci, am IP fix si nu dau user si parola la conectarea la Internet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×